Α ν α κ ο ί ν ω σ η

Στις 18/11/2018 και ώρα 6:00μ.μ. πραγματοποιήθηκε ο δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Παπασπύρου σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Δυστυχώς με μηδενική σχεδόν συμμετοχή, αφού παραβρέθηκαν μόνο πέντε συνδημότες μας. Ζητήσαμε την αναβολή της συνεδρίασης και τον εκ νέου ορισμό της, για Κυριακή αλλά πρωινή ώρα, όπως και αρχικά είχαμε προτείνει. Δυστυχώς για άλλη μία φορά δεν ακουστήκαμε, ήταν σαφές, η Δημοτική Αρχή επιδίωξε να επιτελέσει το “καθήκον” της σε στενό “οικογενειακό” κύκλο γιατί ήθελε να αποφύγει το διάλογο και την κριτική, γιατί ήθελε να αποφύγει να ακουστεί σε μεγάλο ακροατήριο η διαφορετική άποψη, σχετικά με το “μεγαλειώδες” έργο που έχει επιτελέσει τέσσερα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Κόνιτσας.
Τα στοιχεία που παρατέθηκαν προφανώς αναφερόταν σε άλλο Δήμο, ιδεατό και όχι στο Δήμο Κόνιτσας. Παρακολουθώντας την πορεία του Δήμου αυτό το διάστημα των 4 χρόνων, ως μείζονα αντιπολίτευση αλλά και ως ενεργοί πολίτες μιας νεότερης αντίληψης και θεώρησης των αυτοδιοικητικών θεμάτων, αποκομίσαμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, μουντή, μίζερη, οπισθοδρομική.
Με πικρία διαπιστώνουμε ακόμη και μέσα από τη διαδικασία του απολογισμού, την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, αν όχι να εξαπατήσει, να ωραιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί για άλλη μια φορά τη θέση υπεροχής της στη διοίκηση του Δήμου, προεκλογικά.
Αναφέρει ως έργο της θητείας της τα αυτονόητα, τις διενέργειες και τις δρομολογήσεις των θεμάτων της απλής διαχείρισης της καθημερινότητας. Χωρίς να έχει επιτύχει τίποτα αναπτυξιακό και ελπιδοφόρο για την ανάκαμψη του τόπου μας, αναλώνεται σε περιγραφές εκδηλώσεων, εορτών, μικροέργων συντήρησης και σαφώς παραδέχεται πως ακόμη και αυτά έγιναν χωρίς δική της τεχνική στήριξη και δικές της μελέτες, αλλά της Περιφέρειας. Μοιρολατρεί διαρκώς για την υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου και προσπαθεί να βρει άλλοθι στη δυσχερή οικονομική συγκυρία, όταν ταυτόχρονα αναφέρεται οξύμωρα σε πλήθος χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. προγράμματα Φιλόδημος) που δεν κατάφερε η ίδια να εκμεταλλευτεί.
Γεννιέται εύλογα η απορία, μετά την παράθεση των τόσο “σημαντικών” επιτεύξεων που παρουσιάστηκαν, γιατί άραγε εμείς οι πολίτες ζούμε καθημερινά το μαρασμό και τη φθίνουσα πορεία γύρω μας. Που είναι οι νέοι της Κόνιτσας? Οι νέοι επαγγελματίες? Ποια τα κίνητρα και η στήριξη που δόθηκαν σε νέους και υπάρχοντες επιχειρηματίες να στήσουν ή να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους αντίστοιχα? Πού υπάρχει το στίγμα της ανάπτυξης και δεν το διακρίνει κανείς?
Είναι φανερό πως οι προτεραιότητες είναι ανάλογες της αντίληψής της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη του Τόπου μας, γι αυτό και αναλώθηκε σε συντήρηση και απλή διαχείριση, χωρίς όραμα και προγραμματισμό, χωρίς επιστημονική προσέγγιση όσων δυνατοτήτων δράσης δόθηκαν στα πεδία ανάπτυξης (τουρισμός, πρωτογενής τομέας).
Αυτός ο απολογισμός σαφώς και ήταν μια προεκλογική διακήρυξη και επιχειρήθηκε απεγνωσμένα από τη Δημοτική Αρχή Παπασπύρου να πείσει πως επιτελέσθηκε αναπτυξιακό έργο, μιλώντας σε μελλοντικό χρόνο για όσα πρόκειται να γίνουν, αν γίνουν, θέλοντας να κρατήσει σε ομηρία μια κοινωνία για τέσσερα ακόμα χρόνια.
 
Για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών
“Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ”
Η Δημοτική Ομάδα