Κλεισθένης Ι και Απλή Αναλογική

Η θέση μας όπως αποτυπώθηκε στην τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξής μας Βασίλη Σπανού στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ενόψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ και του κοινού συνεδρίου με την ΕΝΠΕ.

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από την απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ να επιστραφεί ως απαράδεκτο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Απόφαση που πάρθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ κατόπιν σχετικής εισήγησης του προέδρου της κ. Πατούλη όπου συντάχθηκε και το αντίστοιχο ψήφισμα για το οποίο σήμερα μας ζητάτε να τοποθετηθούμε και εν συνεχεία να υπερψηφίσουμε.

Για να γίνει προφανώς κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί κάποιος απέναντι στο ίδιο το νομοσχέδιο. Τι μας παρουσιάζει λοιπόν το νομοσχέδιο, ο περίφημος Κλεισθένης Ι;

Κατά την άποψή μου όχι αυτά που όλοι περιμέναμε. Και τι περιμέναμε; Να δίνει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που η λειτουργία των Καλλικρατικών Δήμων έχει αναδείξει. Όμως καμία απάντηση για την έλλειψη χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση, καμία λύση για τους περιορισμούς στις προσλήψεις ειδικά καταρτισμένου και επιστημονικού προσωπικού, καμία πρόταση για την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων αλλά και καμία άλλη λύση στα προβλήματα καθημερινότητας που όλοι γνωρίζουμε και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να απαριθμήσω.

Αν κάποιος έμενε σε αυτές τις διαπιστώσεις θα συμφωνούσε απόλυτα με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ παρόλο που το υπουργείο διαμηνύει ότι έρχεται και ο Κλεισθένης ΙΙ.

Αλλά αυτό το νομοσχέδιο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κάνει και κάτι ακόμα. Αλλάζει το εκλογικό σύστημα, όσον αφορά στον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων ενώ σε ότι αφορά στους δημάρχους δεν προβαίνει σε αλλαγές. Και ως προς αυτό το σημείο τι μας λέει η ΚΕΔΕ; Ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής “θα δημιουργήσει ακυβερνησία στους δήμους, θα κάνει διακοσμητικά όργανα τα Δημοτικά Συμβούλια και θα ενισχύσει τον ρόλο των ακραίων θνησιγενών πολιτικών σχημάτων που θα εκβιάζουν το σχηματισμό πλειοψηφιών”.

Μας λέει ουσιαστικά ότι είμαστε ανώριμοι πολιτικά να διαχειριστούμε την κατάσταση που θα δημιουργήσει στους δήμους η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Εμείς θεωρούμε υποτιμητικό κυρίως για τους πολίτες να λέγεται ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη για την απλή αναλογική και μομφή για τους αιρετούς το ότι θα οδηγήσουν σε ακυβερνησία τους δήμους. Η τοπική αυτοδιοίκηση πιστεύουμε πως είναι ο χώρος που ευνοεί τις συναινέσεις και τις συνθέσεις απόψεων γιατί κατά την άποψή μας οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα του πρώτου βαθμού, πρέπει να έχουν αποκλειστικά πολιτικοκοινωνικά χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση κομματικά.

Για να καταλάβουμε τη σημασία και τις επιπτώσεις από το νέο εκλογικό σύστημα θα μου επιτρέψετε να δούμε το υποθετικό σενάριο εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου στις προηγούμενες εκλογές με τα αποτελέσματα του δικού μας δήμου.

Η παράταξη που διοικεί τώρα το δήμο θα είχε 10 δημοτικούς συμβούλους αντί για 13, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης 5 όσους και τώρα, η παράταξη της ελάσσονος του κ Εξάρχου 3, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης 2 ενώ θα είχε πιθανόν και έναν δημοτικό σύμβουλο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί μένει να διευκρινιστεί η εφαρμογή του εκλογικού μέτρου στις δημοτικές ενότητες, ενώ δήμαρχος θα ήταν ο τωρινός, ο νικητής δηλαδή του 2ου γύρου. Προφανώς οριακά ο κ. Παπασπύρου δε θα είχε την πλειοψηφία του ΔΣ με το μέρος του αφού θα είχε 10 σε σύνολο 21 δημοτικών συμβούλων.

Αυτό σύμφωνα με την ΚΕΔΕ θα δημιουργούσε ακυβερνησία στο Δήμο Κόνιτσας και θα έκανε διακοσμητικό όργανο το ΔΣ. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Κανένα απολύτως πρόβλημα δε θα είχε στη διοίκηση του δήμου ο κ. Δήμαρχος, ενώ το αντίθετο θα συνέβαινε με το ρόλο του ΔΣ. Σήμερα το ΔΣ τι είναι; Δεν είναι νομιμοποιητικό όργανο των αποφάσεων του Δημάρχου; Εγώ δε θα το χαρακτηρίσω διακοσμητικό όπως η ΚΕΔΕ.

Ποιες αποφάσεις δεν θα είχαν ψηφιστεί αν η δημοτική αρχή δεν είχε την πλειοψηφία; Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα θα μου απαντούσε κάποιος. Μα σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό το ίδιο το νομοσχέδιο θέτει ασφαλείς δικλείδες για την ψήφισή του, ενώ σε ότι αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα με τους προϋπολογισμούς ανά κοινότητα που εισάγει το νομοσχέδιο, μένει μόνο να υπάρξει συμφωνία στα μεγάλα και αναπτυξιακά έργα. Αλήθεια δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε σε αυτό; Με τι άλλο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι έχουμε διαφωνήσει; Με τα δίμηνα; Με τη διαχείριση του Πραβατζή; Με τις απ’ ευθείας αναθέσεις; Πείτε μου αν υπάρχει κάτι άλλο; Γιατί η διαφωνία μας σε αυτά που προανέφερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαφωνία στη λογική της λήψης απόφασης από έναν, από τον εκάστοτε δήμαρχο και με γνώμονα προφανώς ψηφοθηρικά και μικροπολιτικά συμφέροντα. Οι περισσότερες άλλωστε αποφάσεις του ΔΣ είναι διαχειριστικές. Το σημερινό σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό, για όλα αποφασίζει ο δήμαρχος και ο πολίτης θα πρέπει να περάσει πρώτα από το γραφείο του είτε για να διεκπεραιωθεί ακόμα και μία διοικητική υπόθεσή του είτε για να πάρει κάποιο έργο και τις περισσότερες φορές ακόμα και για τα αυτονόητα. Αυτό αλλάζει το νέο σύστημα.

Και είναι φυσιολογική η αντίδραση της ΚΕΔΕ σε ότι αφορά στην απλή αναλογική, κάποιοι θα χάσουν τα κεκτημένα χρόνων, τα κεκτημένα της φεουδαρχικής αντίληψης στη διοίκηση των δήμων, άλλωστε η ΚΕΔΕ εκφράζει κατά κύριο λόγο παρατάξεις που διοικούν αυτή την στιγμή τους δήμους και θέλουν να συνεχίσουν να τους διοικούν ή παρατάξεις τις αντιπολίτευσης που προσδοκούν να τους διοικήσουν και προφανώς θεωρούν ότι δεν τους ευνοεί το νέο εκλογικό σύστημα. Βέβαια μια παράταξη της αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές τη διοίκηση του δήμου είναι και η δική μας, αλλά εμείς έχουμε μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.

Η δημοτική μας παράταξη έχει από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης της το χαρακτηριστικό της πολυμορφίας και της διαφορετικότητας όταν πριν από τέσσερα χρόνια η Ελένη Παπαμιχαήλ κατάφερε να μας ενώσει. Διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές συνεργαστήκαμε με διάλογο και συναινετική διάθεση με σκοπό να βοηθήσουμε με τις όποιες δυνάμεις μας αυτόν τον τόπο. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και χωρίς να αναλωνόμαστε σε στείρα κριτική. Άρα δε θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε με ένα εκλογικό σύστημα που αναδεικνύει τη συμμετοχή, τη συνεργασία, τη σύνθεση, τη συναίνεση, σε τελική ανάλυση την ίδια την δημοκρατία.

Συμμετέχουμε στα κοινά γιατί αγαπάμε τον τόπο μας, θέλουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας και να συμβάλλουμε στην αναπτυξιακή της προοπτική.

Αν ως αιρετοί έχουμε συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε απέναντι στους συμπολίτες μας καμία πιθανότητα ακυβερνησίας δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αν όμως ασχολούμαστε με τα κοινά έχοντας ιδιοτελή κίνητρα, στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων τότε θα πρέπει να μας προβληματίζει το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας. Ακυβερνησία όμως που θα προκληθεί από τους αιρετούς και όχι από το εκλογικό σύστημα, αιρετούς που θα βάζουν το δικό τους προσωπικό συμφέρον πάνω από το κοινό καλό.

Είναι σαφές ότι τη δύναμη που έχει ο πολίτης στα χέρια του θα πρέπει να την χρησιμοποιήσει με σύνεση ώστε να τον αντιπροσωπεύουν στο Δημοτικό Συμβούλιο άνθρωποι με κύρος, πολιτικό ήθος και δημιουργική παρουσία. Αιρετοί που θα μπορέσουν με συνεννόηση να παρακάμψουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να συνθέσουν απόψεις με βασικό κριτήριο την ευημερία του τόπου.

Κατά την άποψή μας η τοπική μας κοινωνία είναι ώριμη και μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Προβλήματα και δυσλειτουργίες μπορεί να βρει ο καθένας μας σε όλα τα εκλογικά συστήματα. Πιστεύουμε ότι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής γίνεται ένα βήμα προόδου στα πράγματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εμείς αυτό το μέρος του νομοσχεδίου θα το στηρίξουμε, οπότε δε θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτο αλλά μέσα από τη διαβούλευση να προσπαθήσουμε όλοι μαζί καταθέτοντας προτάσεις να το βελτιώσουμε.

Ως εκ τούτου θα καταψηφίσουμε το ψήφισμα που σήμερα μας καταθέτετε.”