Θέματα που συζητήθηκαν στα ΔΣ Μαρτίου και Απριλίου

  • Υπηρεσίες Φύλαξης Μαθητικής Εστίας.

Τον Φεβρουάριο η Δημοτική αρχή προχώρησε στην απ’ ευθείας ανάθεση της υπηρεσίας φύλαξης της μαθητικής εστίας Κόνιτσας. Η ανάθεση, κόστους 24.000€, έγινε με απόφαση δημάρχου. Για άλλη μια φορά διαφωνήσαμε και καταθέσαμε τις ενστάσεις μας όχι μόνο για τη διαδικασία της ανάθεσης που ακολουθήθηκε αλλά κυρίως για την ίδια την υπηρεσία.
Σε ότι αφορά στην ανάθεση είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία  κοστολογείται στο όριο του ποσού των απ’ ευθείας αναθέσεων για να μπορεί να γίνει αυτή με απόφαση δημάρχου, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει με περισσότερη διαφάνεια, με κατάθεση προσφορών και διαγωνιστική διαδικασία από την Οικονομική Επιτροπή. Επίσης εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας και σε ότι αφορά στην ανάθεση σε νεοσύστατη επιχείρηση η οποία στην ημερομηνία που της ανατέθηκε η υπηρεσία φύλαξης δεν κατείχε τις απαιτούμενες άδειες!!!
Η βασική μας όμως ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η δημοτική αρχή επιμένει να θεωρεί ότι η φύλαξη της μαθητικής εστίας πρέπει να γίνεται με εταιρεία φύλαξης (security).Αντίθετα θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η παρουσία κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες προσωπικού που θα είναι υπεύθυνο για την φύλαξη των παιδιών και όχι των κτιρίων. Προσωπικού που ο ρόλος του θα είναι παιδαγωγικός και εποπτικός, όπως υπήρχε παλιότερα που η μαθητική εστία λειτουργούσε αυτόνομα.  Οι γονείς σε αυτή την εποχή με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες εμπιστεύονται σε αυτή την ιδιαίτερη ηλικία τα παιδιά τους στο Δήμο Κόνιτσας και ο Δήμος; Σε security;
Δυστυχώς όμως τα τέσσερα τελευταία χρόνια καταθέτουμε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μας για το συγκεκριμένο θέμα αλλά κανείς από τη δημοτική αρχή δεν ακούει!

  • Απολογισμός οικονομικού έτους 2017 του Κέντρου Πρόνοιας – Αθλητισμού – Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Κόνιτσας (ΚΕΠΑΠΑ).

Σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΠΑΠΑ στις 5/4/2018 με ομόφωνη απόφασή του, υπερψήφισε τον απολογισμό του έτους 2017. Ομόφωνη απόφαση αλλά οριακή αφού από τα έντεκα μέλη ήταν παρόντες έξι, ενώ απουσίαζαν όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Κατά την άποψή μας ήταν λαθεμένη η απόφαση του προέδρου του ΚΕΠΑΠΑ κ. Φασούλη Χρήστου να ορίσει μία τόσο σημαντική συνεδρίαση με θέμα τον απολογισμό μέσα στις Άγιες ημέρες του Πάσχα, αφού η συνεδρίαση ορίστηκε για τη Μ. Πέμπτη με αποτέλεσμα τις πολλές απουσίες. Βέβαια δεν ήταν αυτός ο λόγος που η παράταξή μας καταψήφισε τον απολογισμό.
Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2016 και κάνοντας τη σύγκριση με αυτά του 2017 προκύπτει μία αρκετά σοβαρή μείωση των εξόδων, που σε συνδυασμό με την αυξημένη επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο της προηγούμενης χρήσης αποτελούν ένα αρκετά σημαντικό ποσό που θα μπορούσε να δαπανηθεί για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων των παιδικών σταθμών αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Πράγμα που δεν έγινε. Αντίθετα σε πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων της παράταξής μας στους παιδικούς σταθμούς, μας μεταφέρθηκε σωρεία προβλημάτων τόσο των κτιριακών υποδομών (σάπια κουφώματα, κατεστραμμένα παιχνίδια σε αυλές κ.λ.π.) όσο και έλλειψη εποπτικών και εκπαιδευτικών μέσων. Για τα προβλήματα αυτά η διοίκηση του ΚΕΠΑΠΑ ήταν από καιρό ενήμερη αλλά χρησιμοποιούσε σαν δικαιολογία την έλλειψη χρημάτων. Με βάση το γεγονός ότι υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν κάποιες έστω από τις ανάγκες αυτές, όπως άλλωστε προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν προχώρησε η διοίκηση στην αντιμετώπισή τους.
Προφανώς έργα στις δομές του ΚΕΠΑΠΑ δεν είναι έργα που “φαίνονται”…

  • Λήψη απόφασης για υλοτομία καυσόξυλων σε δημοτικά δάση και δασικές εκτάσεις για τις ατομικές ανάγκες των δημοτών του Δήμου Κόνιτσας.

Για άλλη μία χρονιά η δημοτική αρχή κινήθηκε στην ίδια λογική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά στην έγκριση των πινάκων υλοτομίας για τις ατομικές ανάγκες των δημοτών σε καυσόξυλα αλλά και στον τρόπο που πραγματοποιείται αυτό. Η συνήθης διαδικασία είναι να συνεννοείται ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας με κάποιο συνεργείο για την κοπή των δέντρων, που τις περισσότερες φορές αποτελείται από αλλοδαπούς και να μεταφέρονται στους κατοίκους τα καυσόξυλα χωρίς παραστατικά, χωρίς ζυγολόγια, ενώ οι ποσότητες είναι κατ΄ εκτίμηση και τις περισσότερες φορές σε βάρος των δημοτών. Μία διαδικασία εξόφθαλμα παράνομη που έχει ως αποτέλεσμα τη διακίνηση “μαύρου” χρήματος.
Αρχικά επισημάναμε ότι για άλλη μία φορά καθυστέρησε η δημοτική αρχή να φέρει το θέμα στο ΔΣ και δυστυχώς θα συμβεί ότι και πέρυσι, θα υπάρξει καθυστέρηση σε όλη τη διαδικασία της κοπής και δεν θα προλάβουν έγκαιρα να προμηθευτούν τα ξύλα οι συνδημότες μας.
Από την πλευρά μας καταθέσαμε την ίδια πρόταση που καταθέτουμε τα τελευταία χρόνια για τη διαχείριση των καυσόξυλων η οποία αν ψηφίζονταν θα έδινε οριστικό τέλος σε όλες τις στρεβλώσεις και όλες τις παρανομίες και ταυτόχρονα θα έδινε δουλειά σε αρκετούς δασεργάτες της περιοχής, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που όλοι διαβιούμε.
Προτείναμε για όσους δημότες δεν επιθυμούν ή δε μπορούν να κόψουν μόνοι τους τα καυσόξυλα, να κοπούν από τους δασικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα αναλάβουν έναντι καθορισμένου τιμήματος από τον Δήμο, την κοπή, την εξωδάσωση και την παράδοσή τους στους δικαιούχους, αφού προηγηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας το στάδιο της προσήμανσης των δέντρων που θα κοπούν, από τη αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Με την ανάθεση στους συνεταιρισμούς διασφαλίζουμε το δικαίωμα στην εργασία αρκετών συνδημοτών μας και αποκλείουμε διακίνηση “μαύρου” χρήματος το οποίο μάλιστα “φεύγει”, στις περισσότερες περιπτώσεις, παράνομα στη γείτονα χώρα, κάτι για το οποίο φέρουμε, ως δασοκτήμων Δήμος, μεγάλη ευθύνη. Επίσης προτείναμε στην περίπτωση που το κόστος της συγκεκριμένης διαδικασίας υπερβαίνει αυτό της μέχρι τώρα ακολουθούμενης, να το επωμίζεται ο Δήμος, αν και από έρευνα που κάναμε δεν προκύπτει τέτοιο θέμα. Μια τέτοια μέριμνα δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και την ευαισθησία του για τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους των χωριών που φροντίζουν να τα κρατάνε ακόμα “ζωντανά”. Άλλωστε όλα αυτά τα πραγματοποιούν ήδη πολλοί άλλοι Δήμοι ανά την επικράτεια.
Τέλος προτείναμε η παραπάνω διαδικασία να ισχύσει και για την έδρα του Δήμου αφού οι κάτοικοι της Κόνιτσας δεν δικαιούνται ξύλα με το σκεπτικό ότι στη Δημοτική Κοινότητα Κόνιτσας δεν υπάρχει δασική έκταση. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι στρεβλό και θα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα. Η απάντηση που πήραμε πέρυσι και η οποία επαναλήφθηκε φέτος, ότι δόθηκε η δυνατότητα και στους κατοίκους της Κόνιτσας να προμηθευτούν ξύλα και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, στερείται σοβαρότητας ειδικά όταν η δημοτική αρχή τους παραπέμπει να κόψουν καυσόξυλα στο Ασημοχώρι…
Η παρούσα δημοτική αρχή δε βλέπουμε να έχει τη διάθεση να εξετάσει την πρόταση μας, κάτι που γίνεται άλλωστε συνεχώς με τις προτάσεις μας. Είναι προφανές ότι δεν θέλει να “σπάσει αυγά” αν και κάποιοι κερδίζουν από τη συγκεκριμένη κατάσταση, σε βάρος των δημοτών.
Για εμάς είναι άλλη μία απόδειξη ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί με τα δεσμά των προεκλογικών της υποσχέσεων…

Για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών 
"Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ"

Η Δημοτική Ομάδα